„EU NU ŞTIU CE E OBOSEALA”

Acum 136 de ani, în satul Liveni-Vîrnav din Botoşani s-a născut cel ce avea să devină muzicianul român emblematic pentru întreaga istorie a românilor – GEORGE ENESCU.

Celebrul violonist Yehudi Menuhin, elev al Maestrului Enescu, spunea despre acesta:

„Pentru mine, Enescu va rămâne una din veritabilele minuni ale lumii. Caracterul său şi figura lui sunt gravate în sufletul meu ca un arbore sau un munte din Sinaia” (Adevărul.ro, 4 septembrie 2011).

A studiat Conservatorul la Paris, la 16 ani a devenit cel mai bun violonist al lumii iar la 15 ani a compus “Poema Română” prima sa lucrare de succes.

Apoi… cariera sa a urmat un drum ascendent.

În „Metropolis” din 31 august 2013, Corina Vladov a publicat câteva declaraţii ale Maestrului apărute în diverse ziare sau reviste ale vremii. Dintre acestea aş spune că cele de mai jos… sunt semnificative:

„Muzica populară românească formează un ansamblu impunător, un tezaur scump, de la care se vor inspira compozitorii noştri. […] Întrevăd o dezvoltare posibilă în viitor. A crea în caracter românesc, fără aservirea la motiv. Iau asupra mea vina de a nu fi recurs într-o măsură mai mare la folclorul românesc“.

 

„Când văd că aici se face ceva pentru ţara mea, eu nu ştiu ce e oboseala. Viaţa mea toată mi-am pus-o fără preget în serviciul artei, iar arta mea e pusă la dispoziţia lumii întregi. Lumea însă trebuie să cunoască ţara mea aşa cum e. Peste tot unde mă duc, eu nu uit că aceasta e prima mea datorie”.

„Îmi iubesc pământul natal, nu pot sta nicăieri, printre străini, mai mult de două luni, paşii mei pornesc singuri înapoi spre ţara mea de care mi-e dor, mi-e dor”.

 

Şi totuşi… a murit în exil.

 

 

Posted in Fără categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *