„EL PIBE DE ORO”

La sfârșitul lui octombrie 1960 se năștea în Lanús, Buenos Aires, Argentina DIEGO ARMANDO MARADONA cel care este considerat de specialiști (media, antrenori, jucători) ca fiind cel mai mare fotbalist al tuturor timpurilor, împărțind cu Pele titlul de „Jucătorul Secolului XX” decernat de F.I.F.A. Avînd origini italiene, spaniole, croate și argentiene indigene el va crește într-o suburbie săracă a Buenos Aires-ului și va dobândi de mic pasiunea pentru fotbal, cel mai îndrăgit sport din America Latină. Va fi inițial copil de mingii, apoi la 16 ani devine jucător profesionist pentru clubul de fotbal Argentinos Juniors unde va sta până în 1980. Ulterior va juca o scurtă perioadă 1981-1982 pentru unul dintre cele mai celebre cluburi din argentina Boca Juniors. Se va transfera apoi în Europa unde doi ani va activa la clubul spaniol FC Barcelona, echipă pentru care a înscris 38 de goluri în 58 de meciuri şi a câştigat Cupa Spaniei, Cupa Ligii şi Supercupa Spaniei, toate în 1983.

În 1984 începe aventura alături de clubul italian Napoli unde va petrece cea mai mare parte din cariera sa, 7 ani. Până astăzi, Diego Maradona rămane cel mai bun marcator din istoria lui Napoli – 115 goluri în 259 de partide. Transferul lui a fost cel mai scump din istoria fotbalului, până la acel moment. Alături de Napoli va câştiga cinci trofee: campionatul Italiei (1987, 1990), Cupa Italiei (1987), Cupa UEFA (1989) şi Supercupa Italiei (1990). În onoarea sa în 2000, clubul a retras legendarul tricou cu numărul 10 purtat de el. Consiliul Local din Napoli a dorit să numească stadionul San Paolo – Arena Diego Armando Maradona, dar legea nu a permis acest lucru deoarece în Italia, pentru ca un nume propriu să fie atribuit unei construcții trebuie să fi trecut cel puțin 10 ani de la moartea persoanei respective.

Maradona a făcut parte din naţionala Argentinei în perioada 1977-1994 (91 de meciuri, 34 de goluri) şi a participat cu aceasta la patru turnee finale ale Cupei Mondiale (1982, 1986, 1990, 1994). Apogeul lui Maradona la echipa Argentinei a fost atins la Campionatul Mondial din 1986, cand a marcat de 5 ori și a oferit coechipierilor 5 pase de gol. În sferturile de finală ale Campionatului Mondial din 1986, Maradona a devenit celebru, în urma golurilor istorice marcate împotriva Angliei. Unul dintre ele a fost marcat cu mâna, numit după aceea „mâna lui Dumnezeu”, iar celălalt după o cursa incredibilă de peste 50 de metri, a introdus mingea în poarta înscriind „golul secolului”, așa cum a fost ceea ce a fost desemnat de FIFA în 2002. După acest gol, oficialii de la Azteca, stadionul unde a avut loc desfășurarea meciului, i-au ridicat lui Maradona o statuie, în semn de respect pentru cel mai frumos gol înscris vreodata la Cupa Mondială. În 2001, Federaţia Argentiniană de Fotbal (AFA) a cerut FIFA autorizaţia de a retrage tricoul cu numărul 10 pentru Maradona, dar forul mondial nu şi-a dat acordul, iar la 26 decembrie 2003, clubul Argentinos Juniors a dat stadionului său numele Maradona.

Viața sa a fost una controversată mai ales după ce părăsește lumea sportivă, având o serie de probleme cu drogurile, cu greutatea, cu alcoolul care vor duce la o serie de probleme de sănătate. În aprilie 2004, Maradona a suferit un stop cardiorespirator şi a avut hipertensiune, fiind pe punctul să moară. Atunci, fanii săi i-au transmis numeroase mesaje de simpatie, între care şi: „Dacă ai juca în ceruri, aş muri ca să te văd”. În martie 2005, după ce a ajuns la greutatea de 121 de kilograme, a fost supus unei operaţii de by-pass gastric la Bogota, pentru reducerea stomacului.

Despre Maradona și despre aprecierea de care se bucură în Argentina cel supranumit El Pibe de Oro, sociologul Pablo Alabarces, autor al mai multor eseuri despre fotbal spunea că:

„Maradona nu este doar un fotbalist magnific şi savuros, el uneşte astfel oamenii şi naţiunea. Maradona este o metaforă uşor de înţeles, deoarece este un sărac care a crescut şi a obţinut gloria fără să îi trădeze pe ai săi”.

Iar celebrul Michel Platini afirmă „Ce putea să facă Zidane cu mingea, Maradona face cu o portocală.”

Posted in Fără categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *