Ziua Dobrogei

Pentru noi, dobrogenii, ziua de 14 noiembrie este o zi specială: este ziua în care, în anul 1878, Dobrogea a reintrat, oficial, în componenţa statului român modern. Dar această dată este importantă și pentru restul țării, deoarece unirea Dobrogei cu România la 1878 reprezintă, după unirea Principatelor Moldova și Țara Românească în 1859, o nouă etapă în procesul formării statului național unitar romîn, proces încheiat patru decenii mai târziu prin marea unire de la 1918.

În 14 noiembrie 1878, prințul Carol a lansat la Brăila „Proclamația către dobrogeni” și primele unități militare române au trecut Dunărea pe la Brăila și Galați, fiind întampinate peste tot în Dobrogea cu multă bucurie. Merită amintit faptul că în acel moment, nu s-au înregistrat manifestări ostile sau potrivinice, toate comunitățile etnice și religioase din această regiune în frunte cu liderii lor și clericii fiecărei confesiuni au participat la manifestările care au avut loc alături de populația de origine română. Acest lucru dovedește că încă de la încorporarea sa la România, Dobrogea a fost un exemplu de conviețuire pașnică și înțelegere reciprocă, fiind un model perfect a ceea ce astăzi numim multi-culturalism. Această situație se păstrează și astăzi, pe teritoriul Dobrogei conviețuind în armonie 18 minorități etnice, religioase și culturale.

În această Proclamație principele Carol, care peste trei ani devenea primul rege al României afirma:

Marile puteri europene, prin tratatul din Berlin, au unit ţara voastră cu România. Noi nu intrăm în hotarele voastre trase de Europa, ca cuceritori, dar o ştiţi şi voi: mult sânge românesc s-a vărsat pentru desrobirea popoarelor din dreapta Dunării.

Locuitori de orice naţionalitate şi religiune! Dobrogea, vechea posesiune a lui Mircea-cel-Bătrân şi a lui Ştefan-cel-Mare, de astăzi face parte din România. Voi de acum atârnaţi de un Stat, unde nu voinţa arbitrară, ci numai legea dezbătută şi încuviinţată de Naţiune hotărăşte şi cârmuieşte. Cele mai sfinte şi mai scumpe bunuri ale omenirii, viaţa, onoarea şi proprietatea, sunt puse sub scutul unei Constituţii pe care ne-o râvnesc multe naţiuni noastre şi nimeni nu le va putea lovi fără a-şi primi legitima pedeapsă.

Locuitori musulmani! Dreptatea României nu cunoaşte deosebire de neam şi de religiune! Credinţa voastră, familia voastră vor fi apărate de o potrivă ca şi ale creştinilor. Afacerile religiunii şi ale familiei vor fi pentru voi încredinţate apărării muftiilor şi judecătorilor aleşi din neamul şi legea voastră.

Şi creştini şi musulmani, primiţi dar cu încredere autorităţile române, ele vin cu anume însărcinare de a pune capăt dureroaselor încercări prin care aţi trecut, de a vindeca rănile războiului, de a apăra persoana, averea şi interesele voastre legiuite, în sfârşit, de a vă dezvolta buna stare morală şi materială.

Armata română, care intră în Dobrogea, nu are altă chemare decât de a menţinea ordinea, şi, model de disciplină, de a ocroti paşnica voastră vieţuire.

Salutaţi dar cu iubire drapelul român, care va fi pentru voi drapelul libertăţii, drapelul dreptăţii şi al păcii.

În curând provincia voastră, pe cale constituţională, va primi o organizaţiune definitivă, care va ţine seamă de trebuinţele şi moravurile voastre, care va aşeza pe temelii statornice poziţia voastră cetăţenească. Până atunci, autorităţile române au ca întâia îndatorire de a cerceta şi îndestula trebuinţele voastre, de a îngriji bunul vostru trai, de a vă face a iubi ţara la a cărei soartă acum este lipită şi soarta voastră..”

Documentul acesta a fost semnat și de principalii membri ai guvernului: I.C.Brătianu – Prim ministru, Mihail Kogălniceanu – Ministru de Externe, C. A. Rosetti – Ministru de Interne, Ion Câmpineanu – Ministru de Finanțe și Eugen Stătescu – Ministrul Justiției.

Proiectul de lege privind instituirea acestei zile a fost adoptat la 9 septembrie 2015, de Plenul Camerei Deputaților cu 282 de voturi pentru, iar Legea 230/2015 privind instituirea acestei zile a fost publicată în Monitorul Oficial din 7 octombrie 2015.

 

La Mulți Ani Dobrogea!

 

La Mulți Ani Dobrogeni!

Posted in Fără categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *